Irodaszer webáruház Hobbi kellékek webáruház Jégkár és horpadás javítás fényezés nélkül

Magyarország animált felhőképe

Útvonaltervező

Felhőkép

Főoldal / Hasznos tanácsok / Motoros túrák - Mit vigyünk az útra

Motoros túrák - Mit vigyünk az útra

Mikor vasparipánk nyergébe ülünk, a szabadságnak valami különös érzése áraszt el minket. Mikor halk duruzsolással beindul a motor, megfogjuk a kormányt, amelyen át érezni lehet a lóerőket és a hatalmat, amellyel mi irányíthatjuk az eseményeket. Miután a kerekek beleharapnak az országútba, érezzük a levegő bizsergését, az energia lüktetését és a szabadságot, amely a minket körülölelő tájból árad felénk.

A motoros túra felejthetetlen élményeket nyújt, legyen az hegyvidéken vagy sík területen. Hogy az is maradhasson, érdemes fölkészülni az útra megfelelő "málhával". Motortípustól függően két oldaltáska, vagy oldaldoboz, illetve egy hátsó doboz is nagyon jó szolgálatot tesz, ha megfelelő méretűt választunk. A tanktáska vízhatlan és átlátszó fölső részén elhelyezhetjük a térképet. Ennél többet már nem nagyon érdemes fölpakolni, mert nagyban rontja a motor stabilitását. A holmik ésszerű megválasztásával ezek a táskák még két fő cuccainak is elegendő helyet biztosíthatnak. A magunkkal vitt dolgok mennyisége természetesen függ a túra hosszúságától. Példánkban egy 3-4 napos túra kellékeit soroljuk föl.

Az oldaldobozban/oldaltáskában helyezhetjük el a ruházat egy részét, zoknit (1pár/nap), fehérneműt, törölközőt, utcai cipőt, továbbá a tisztasági csomagot (borotva, fogkefe, fogkrém, fésű, WC papír). Az ivóvíz is elhelyezhető itt a holmik tetején.
Túramotoron a hátsó dobozban, chopperen a hátsó bőrtáskában rejthetjük el a biztonsági láncot, vagy a féktárcsa zárat, minimális szerszámkészletet, de itt kaphatnak helyet: az izzók, a biztosítékok, a láncspray, a gumijavító készlet, és a gumiháló. Jó szolgálatot tesz esős időben a speciális motoros esőruha, amely az egész testfelületet védi, illetve a tartalék kesztyű, ha sikerült elázni.

A tanktáskában elsősorban a személyes okmányoknak szoríthatunk helyet, de jobb ezeket a motoros kabátban vagy övtáskában tartani. Jogosítvány, forgalmi engedély, kötelező biztosításról szóló igazolás, zöldkártya, ha külföldre utazunk utazási biztosítás, illetve ahol szükséges, oda vigyük az útlevelünket is. Itt helyezhetjük el még a fényképezőgépet a kellékekkel együtt (akkutöltő, memóriakártya, lencsék stb.), az útitervet, a térképet, az elemlámpát, a mobiltelefont, papír zsebkendőt, illetve az elsősegély csomagot (gyógyszer, kötszer, fertőtlenítőszer, sebtapasz, olló). Ma már elérhető áruk miatt egyre többen használnak GPS-t a tájékozódáshoz, ez is elhelyezhető a térképtartóban, így állandóan szem előtt van.

Kempingezéshez elengedhetetlen a sátor, hálózsák, napozószivacs, de ezeket csak a chopperekre lehet tökéletesen fölerősíteni.

És természetesen úti csomagnak minősül a magunkon viselt ruházat is. A kötelező és ajánlott védőfelszereléseken kívül jó szolgálatot tesz - ha olyan a sisak kialakítása - a nyakvédő maszk, vagy kendő. A szemüveg megvéd a vakító felületektől, és felnyitott plexinél por és bogárvédőként is szolgál. A vesevédő és az alsó nadrág hidegebb időben jól jöhet.

A chopperesek egyik kedvenc ruhadarabja a vágott ujjú bőrkesztyű, amely rövidebb utakon kényelmes, a baj akkor van ha "összefutunk" egy darázzsal, amely beszorulhat az ujjaink közé. Nekem már volt részem benne, de szerencsére akkor egy nyári zárt bőrkesztyű volt rajtam. Azóta országúton csak ezt használom, kivéve a motoros-találkozókon :-).

Ezért is nagyon fontos alaposan megválogatni úti csomagunk tartalmát, hogy lehetőleg semmilyen esemény ne ronthassa el a kellemesnek indult kirándulást.
A felsorolt kellékek csupán iránymutatásként szolgálnak, mindenki egyéni ízlésének és a motor kapacitásának megfelelően bővítheti vagy szűkítheti a mennyiséget, illetve a választékot.


Báró

Motor Zóna - Minden jog fenntartva - Copyright 2006 - 2017

gemstone web design